Vredespaleis

Henk Visch: The Witness

Dit bronzen beeld van een zittende kat heet officieel ‘The Witness’ (De getuige). Het plaatsen van dit standbeeld was het laatste element in het bouwproces voor het nieuwe Academiegebouw dat in 2007 werd geopend. Het beeld is ongeveer 3,30 meter hoog en weegt 1.800 kilo.

Het standbeeld bevindt zich voor de ingang van de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Tegelijkertijd zit de kat precies boven het magazijn van de Bibliotheek en bewaakt zodoende een van de grootste bronnen van kennis over internationaal recht wereldwijd.

Beeldhouwer Henk Visch beschrijft de kat als volgt: “Dit dier kan in het donker zien en bij het Vredespaleis is het de waakzame toeschouwer en getuige van alles wat wij mensen niet willen zien. Ik moest denken aan de kat van Alice, die haar naar de andere kant van het spiegelglas leidt en weer terug. Ik moest ook denken aan de Egyptische godin met het kattenhoofd Bastet, die de doden begeleidt naar de wereld van de duisternis. Bezoekers van de Bibliotheek die door het raam naar buiten kijken, komen oog in oog te staan met de kat.”

Klik op de foto’s in de galerij om deze te vergroten.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.