Vredespaleis

Willem Coenraad Brouwer: De adelaar

Een meer dan 2 meter hoog beeld van een adelaar is te vinden in de tuin van het Vredespaleis. Keramist en beeldhouwer Willem Coenraad Brouwer uit Delft was een specialist in aardewerk en kleine dierfiguren. Begin van de 20e eeuw experimenteerde hij met grotere beelden. Brouwer ontwikkelde een terracotta product dat perfect was voor de decoratie van monumentale gebouwen. Een van zijn eerste opdrachten ontving hij van J.A.G. Van der Steur, de Nederlandse architect van het Vredespaleis. Brouwer mocht de binnentuin van het Vredespaleis voorzien van terracotta wanddecoraties en omlijstingen. Maar om er honderd procent zeker van te zijn dat het terracotta alle weersomstandigheden zou kunnen verdragen, vroeg Van der Steur Brouwer eerst een groter beeld bij wijze van ‘test’ te produceren en later zou dit beeld dan als gevelbekroning in de binnenplaats gebruikt worden. Brouwer vervaardigde daarom een imposante adelaar die bijna een jaar buiten stond.

De binnenplaats zou worden versierd met vogelfiguren als kalkoenen, duiven en pauwen en de keramist vervaardigde ook een grote plaquette met een kameel, een olifant, buffel, kangoeroe en een koe die de vijf continenten van de wereld moeten voorstellen, zeer toepasselijk voor het internationale karakter van het Vredespaleis.

De adelaar werd echter nooit gebruikt als decoratief element in de binnentuin, maar bleef in de tuin staan als losstaand beeld. Brouwer noemde de adelaar echter wel in zijn memoires waarin hij schrijft dat de adelaar in de tuin een ‘een beleefdheid aan Amerika’ zou moeten uitdrukken. Zoals we echter weten uit onze archieven was dat niet de originele functie van de vogel. Desalniettemin heeft de indrukwekkende adelaar een prachtige plek gekregen bij de grote vijver in de tuin van het Vredespaleis.

Klik op de foto’s in de galerij om deze te vergroten.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.