Vredespaleis

Adolf le Comte: Glas-in-loodramen

Adolf le Comte (1850 – 1921) was de hoofdontwerper van de zeven gebrandschilderde ramen in de hal van het Vredespaleis. Le Comte werd op 30 augustus 1850 geboren in Rijswijk, vlakbij Den Haag.

Nadat Le Comte had besloten dat hij kunstenaar wilde worden, ging hij vanaf het jaar 1869 naar de Polytechnische School in Delft, om tekenen te studeren, onderwezen door de afdeling architectuur. Na vele reizen, waaronder naar Duitsland en Frankrijk, werd hij leraar in Delft en later in Den Haag en Rotterdam. Tijdens zijn onderwijsloopbaan bleef hij ook actief als ontwerper. Le Comte maakte deel uit van de ‘Delftse Art Nouveau’.

In 1891 ging Le Comte voor een Delftse firma werken op een voor hem geheel nieuw terrein: glas-in-lood. Hij was werkzaam in het atelier ’t Prinsenhof’. Een van de meest prestigieuze projecten voor Le Comte was het werk voor het Vredespaleis. In 1913 kreeg hij de opdracht zeven grote ramen voor het paleis te ontwerpen. Deze zeven glas-in-loodramen zijn nu te bewonderen in de hal van het Vredespaleis.

Klik op de foto’s in de galerij om ze te vergroten.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.