Vredespaleis

Centre for Humanitarian Dialogue ontvangt Carnegie Wateler Vredesprijs 2022 voor wereldwijde conflictbemiddeling

21-09-2022

Centre for Humanitarian Dialogue – een non-profit organisatie uit Geneve – ontvangt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2022. De vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de Carnegie Stichting aan een persoon of instelling die zich op een opvallende wijze heeft ingezet voor de internationale vrede.

De laureaat
Centre for Humanitarion Dialogue (HD) zet zich al meer dan 20 jaar in voor het voorkomen en oplossen van gewapende conflicten door middel van dialoog en bemiddeling. Wat ooit begon met één project in Atjeh, Indonesië, heeft inmiddels geleid tot tientallen belangrijke vredesverdragen wereldwijd.

Sinds 2017 alleen al zijn de verdiensten van HD: de discrete en essentiële ondersteuning bij de door de Verenigde Naties geleide ‘Black Sea Grain Initiative’; een staakt-het-vuren en politieke roadmap in Libië; de ontbinding van ETA in Spanje; de ontwikkeling van een gemeenschappelijke werkwijze voor maritieme wetshandhaving in de Zuid-Chinese Zee; humanitaire toegang in gebieden bezet door Islamitische Staat; en de evacuatie van meer dan 100,000 mensen in direct levensgevaar verkeerden in Syrië.

Op dit moment is HD betrokken bij meer dan 75% van de gewapende conflicten wereldwijd.

“Vrede is de ultieme prijs en we zijn vereerd met deze erkenning van onze inzet voor die prijs”, zegt David Harland, Directeur van HD. “Als neutrale en onafhankelijke organisatie die vaak achter de schermen opereert, waardeert HD deze aanmoediging van onze missie en inspanningen om conflicten op te lossen, oorlogsleed te verzachten en blijvende vrede te waarborgen”.

Het bestuur van de Carnegie Stichting looft de prijs uit aan HD voor haar bewonderenswaardige resultaten en de manier waarop zij partijen bij elkaar brengt en conflicten beëindigd onder meer door inzet van bemiddeling.

In de afgelopen decennia heeft HD laten zien dat veel conflicten opgelost kunnen worden en vredesakkoorden getekend kunnen worden door discreet te werk te gaan, voorbij de grenzen van traditionele diplomatie door partijen te betrekken die moeilijk te bereiken zijn en door gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.

Ceremonie
De Carnegie Wateler Vredesprijs 2022 wordt op donderdag 3 november uitgereikt aan Centre for Humanitarian Dialogue tijdens een ceremonie in het Auditorium van het Vredespaleis in Den Haag. De prijs – die bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro en een officieel certificaat – wordt overhandigd door Piet Hein Donner, voorzitter van de Carnegie Stichting en voormalig minister en voormalig vicepresident van de Raad van State.

Voor meer informatie over de ceremonie op donderdag 3 november 2022, klik hier.

Carnegie Wateler Vredesprijs
De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de Carnegie Stichting aan een persoon of instelling die zich ‘op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede’.

Door de COVID-19-pandemie werd de Carnegie Wateler Vredesprijs in 2020 niet uitgereikt. In 2018 ontving de Belgische oorlogscorrespondent Rudy Vranckx de prijs voor zijn buitengewone moed en toewijding bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden. In 2016 werd de prijs toegekend aan Sigrid Kaag, eerste vicepremier en minister van Financiën en voormalig diplomaat, voor haar verdiensten bij het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.