Vredespaleis

Bertha von Suttner

Bertha von Suttner (1843-1914) was een Oostenrijkse radicale pacifiste en een van de sleutelfiguren in de fascinerende Vredesbeweging die ontstond in tijden van grote onderlinge spanningen tussen de Europese staten. Door een verblijf in de Kaukasus ten tijde van de bloedige Russisch-Turkse oorlog kregen haar pacifistische idealen steeds meer vorm. Haar afkeer van oorlogen gaf ze vorm in de roman ‘De Wapens Neer!’ die wereldwijd mensen aan het denken zette.

Zij wist zich te omringen met staatslieden en pacifisten, onderhield nauwe banden met Henry Dunant, discussieerde met Aletta Jacobs over de rol van de vrouw en zette Alfred Nobel ertoe aan de Nobelprijs voor de Vrede in te stellen. In 1905 mocht zij, als eerste vrouw ooit, de prijs in ontvangst nemen.

Tijdens de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 verbleef Von Suttner wekenlang in Den Haag om met de verschillende diplomaten te spreken en hen te overtuigen van haar ideeën. Bertha von Suttner was bij de opening van het Vredespaleis in 1913, een jaar voor haar overlijden, aanwezig.

Klik op de foto’s in de galerij om ze te vergroten.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.