Vredespaleis

Bertha von Suttner

Bertha von Suttner (1843 – 1914) was een Oostenrijkse pacifiste en een van de sleutelfiguren in de Vredesbeweging die ontstond in tijden van grote onderlinge spanningen tussen de Europese staten. Door een verblijf in de Kaukasus ten tijde van de Russisch-Turkse oorlog kregen haar pacifistische idealen steeds meer vorm. Haar afkeer van oorlogen gaf ze vorm in de roman ‘De Wapens Neer!’.

Zij wist zich te omringen met staatslieden en pacifisten, onderhield nauwe banden met Henry Dunant, discussieerde met Aletta Jacobs over de rol van de vrouw en zette Alfred Nobel ertoe aan de Nobelprijs voor de Vrede in te stellen. In 1905 mocht zij, als eerste vrouw ooit, de prijs in ontvangst nemen.

Bertha von Suttner en het Vredespaleis
Von Suttner schreef niet alleen het boek dat de Russische tsaar Nicolaas II ertoe inspireerde om de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 te organiseren, maar benaderde na deze conferentie ook Andrew Carnegie om de bouw van het Vredespaleis te ondersteunen. Met succes: dankzij Carnegie’s donatie kon het Vredespaleis in 1913 zijn deuren openen en huisvest het vandaag het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de prestigieuze bibliotheek van het Vredespaleis.

Over het boek ‘De Wapens Neer!’
Martha Althaus is een Weense aristocrate die alles lijkt te hebben: geld, plezier, aanzien en liefde. Maar doordat haar leven meermalen op zijn kop gezet wordt door oorlogen, ontpopt haar levensgeschiedenis zich tot een aanklacht tegen de zinloosheid van de gewapende strijd.

‘De Wapens Neer!’ verscheen voor het eerst in 1889 en sloeg in als een bom. In tegenstelling tot haar tijdgenoten beschrijft Von Suttner de oorlog niet uit heldenperspectief, maar verwoordt ze op persoonlijke en pijnlijke wijze wat oorlog mensen aandoet: hoe het families verscheurt, sociale verhoudingen ontregelt en de welvaart negatief beïnvloedt. Binnen enkele jaren werd het boek vertaald in 26 talen en bewoog het mensen uit de hele wereld ertoe zich in te zetten voor vrede.

Nieuwe hertaling ‘De Wapens Neer!’
Het invloedrijke boek werd honderd jaar geleden voor het laatst in het Nederlands uitgegeven en was toen direct uitverkocht. Dankzij een succesvolle crowdfunding campagne, de ondersteuning van de Ambassade van Oostenrijk en een subsidie van het Nederlands Letterenfonds konden de Carnegie Stichting Vredespaleis en uitgeverij Orlando op 21 september 2019, de Internationale Dag van Vrede, de nieuwe hertaling van het meesterwerk presenteren. Daarmee is het, 130 jaar na de eerste uitgave, eindelijk weer in het Nederlands verkrijgbaar. Ook een eeuw na de eerste uitgave is dit manifest tegen de oorlog nog steeds actueel.

De nieuwe hertaling van ‘De Wapens Neer!’ is in onze webshop verkrijgbaar.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.