Vredespaleis

Youth Carnegie Peace Prize

14-09-2018

De Colombiaanse jongerenorganisatie BogotArt ontvangt de eerste Youth Carnegie Peace Prize voor het project ‘Letters for Reconciliation’. Het bestuur van de Carnegie Stichting Vredespaleis selecteerde samen met United Network of Young Peacebuilders en Youth Peace Initiative de winnaar uit 32 video inzendingen afkomstig van over de hele wereld. BogotArt zal deze Vredesprijs voor jongeren in ontvangst nemen tijdens een ceremonie op woensdag 26 september. De winnaar wordt Jongerenambassadeur voor het Vredespaleis en krijgt een ticket voor One Young World, dat van 17 tot 20 oktober plaatsvindt in Den Haag.

BogotArt is een organisatie geleid door jongeren die kunst als middel gebruikt voor het vergroten van sociale inclusiviteit, begrip en samenwerking in Colombia. Het project ‘Letters for Reconciliation’ zorgt voor een dialoog tussen gescheiden groepen en richt zich volgens de jury van de prijs op een bijzondere manier op de uitdaging van jongerenparticipatie in de overgang naar vrede. Bovendien draagt het initiatief bij aan een veilige omgeving vol vertrouwen voor de jeugd.

“In Colombia hebben we gezien hoe na meer dan vijftig jaar oorlogsvoering de littekens van conflict onze gemeenschap gepolariseerd heeft, en geleid heeft tot groepen die niet met elkaar in verbinding staan en gekenmerkt worden door vooroordelen en stereotypering” adus Leonardo Párraga, directeur van BogotArt. “We hebben de noodzaak van dialogen gezien; burgers en ex-FARC soldaten gaan in gesprek met elkaar zonder te vervallen in vooroordelen en krijgen op die manier oog voor de wederzijdse menselijkheid. Het is voor ons een grote eer om erkenning te ontvangen voor ons project, omdat het laat zien dat de jeugd in staat is om conflict te overstijgen en duurzame vrede te bereiken.”

Over de prijs

Volgens de filantroop Andrew Carnegie waren educatie en vrede twee van de belangrijkste voorwaarden voor ontwikkeling. De jonge generatie speelt daarbij een belangrijke rol. Veel jongeren beseffen dat en werken op dagelijkse basis, en met succes, aan een betere wereld. Daarom lanceerden de Carnegie Stichting Vredespaleis, het United Network of Young Peacebuilders en Youth Peace Initiative een videowedstrijd om best practices van jonge peacebuilders te verzamelen en in de schijnwerpers te kunnen zetten. De Youth Carnegie Peace Prize geeft erkenning aan het werk van jonge vredesopbouwers in (post-) conflictsituaties en is bedoeld om anderen te inspireren en aan te moedigen om hun eigen project te starten. De winnaar van de prijs wordt Jongerenambassadeur van het Vredespaleis en krijgt een ticket voor One Young World, dat plaatsvindt van 17-20 oktober in Den Haag.

Ceremonie

De Youth Carnegie Peace Prize zal aan BogotArt worden uitgereikt op woensdag 26 september 2018 in de Grote Rechtszaal in het Vredespaleis in Den Haag. Tijdens de ceremonie zal tevens de Carnegie Wateler Vredesprijs worden overhandigd aan de Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx.


Noot voor de redactie / Niet voor publicatie:

Voor vragen, interviewverzoeken en registratie voor de ceremonie:

Claudia Jansen

Carnegie Stichting Vredespaleis

c.jansen@peacepalace.org

+31 70 302 42 42

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.