Vredespaleis

VN Secretaris-Generaal Guterres bezoekt Vredespaleis

21-12-2017

Secretaris-Generaal António Guterres van de Verenigde Naties bezoekt heeft vrijdag 22 december het Vredespaleis bezocht. Eerst bracht hij een officieel werkbezoek aan het Internationaal Gerechtshof dat in het Vredespaleis zit. Vervolgens sprak hij op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis op een bijeenkomst die het lidmaatschap van Nederland in de VN Veiligheidsraad in 2018 in heeft geluid. Daarna was de Secretaris-Generaal te gast in het tv-programma College Tour dat in het Vredespaleis werd opgenomen.

Internationaal Gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof dat in het Vredespaleis is gehuisvest, is het juridische hoofdorgaan van de Verenigde Naties. Het is het enige hoofdorgaan van de VN dat buiten New York haar zetel heeft. Secretaris-Generaal Guterres werd ontvangen door President Z.E. Rechter Ronny Abraham, Vice-President Z.E. Rechter Abdulqawi Ahmed Yusuf en Griffier Z.E. Philippe Couvreur van het Internationaal Gerechtshof.

Zetel in de VN Veiligheidsraad

De Secretaris-Generaal sprak vervolgens op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op een bijeenkomst die het lidmaatschap van Nederland in de VN Veiligheidsraad in 2018 heeft ingeluid. Deze bijeenkomst vond plaats in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis. De Veiligheidsraad bestaat uit vijf permanente staten en tien wisselende staten. Met het Vredespaleis als symbool voor Nederland als land van vrede en recht, wist Nederland een zetel in dit belangrijke besluitvormingsorgaan te bemachtigen. Ook minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken en minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking spraken op de bijeenkomst in het Vredespaleis.

Deze bijeenkomst was middels een livestream te volgen (inmiddels beëindigd) :

 

College Tour

Secretaris-Generaal Guterres was vervolgens te gast in het tv-programma College Tour van NTR, dat werd opgenomen in het Vredespaleis. De uitzending is te zien op zondag 14 januari om 21:05 op NPO2. Meer informatie over deze uitzending is te vinden op de website van College Tour.

 

Foto credit: UN Photo/Mark Garten

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.