Vredespaleis

Terugblik: 75 jaar Verenigde Naties

29-10-2020

Op 24 oktober 1945 werden de Verenigde Naties opgericht om de internationale samenwerking op diverse gebieden te faciliteren en zodoende vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen. Het Internationaal Gerechtshof, het juridische hoofdorgaan van de VN, is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Afgelopen weekeind stonden wij met een aantal activiteiten rond het Vredespaleis stil bij het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.


Blog: ‘Great work done, much more to be done’
Ter introductie heeft Erik de Baedts, directeur Carnegie Stichting – Vredespaleis en lid van de Adviesraad Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) de prestaties, obstakels en kansen samengevat in zijn blog ‘75 jaar Verenigde Naties: Great work done, much more to be done’.


23 oktober: tv-uitzending ’75 jaar Verenigde Naties’
Op vrijdag 23 oktober zond NPO 1, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, een speciale uitzending over 75 jaar Verenigde Naties uit vanuit het Vredespaleis in Den Haag. Naast videoboodschappen van koningin Máxima en van António Guterres, secretaris-generaal van de VN, was er aandacht voor de geschiedenis en de waarden van de VN. Een groot aantal artiesten zoals Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink ondersteunden deze persoonlijke en indringende verhalen met hun muziek. Acteur Benja Bruijning en presentator Saïda Maggé presenteerden de verhalen en interviewden uiteenlopende gasten zoals Karel van Oosterom (van 2013 tot medio 2020 Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de VN) en Jahkini Bisselink (tussen 2017 en 2019 Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de VN).
Het programma kan men hier terugkijken:


24 oktober: Online event ‘Shaping our future together’
Op zaterdag 24 oktober werd met een online event vanuit het Vredespaleis stil gestaan bij 75 jaar Verenigde Naties. De president van het Internationaal Gerechtshof, Abdulqawi A. Yusuf, minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en de Haagse burgemeester Jan van Zanen namen deel aan dit event. Een dialoog tussen president Yusuf, minister Blok en internationale studenten werd gemodereerd door de Nederlandse VN jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi. Het gehele evenement is online te bekijken:


24 oktober: ‘Turn Europe UN-blue’
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VN heeft het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor West-Europa (UNRIC) het initiatief ‘Turn Europe UN Blue’ gelanceerd. In het kader van deze Europese campagne werden een aantal iconische gebouwen, monumenten en andere bijzondere locaties op 24 oktober 2020 in het blauw, de officiële kleur van de Verenigde Naties, verlicht. “Het VN-blauw staat symbool voor een heldere hemel, vrede, gerechtigheid, schone lucht en een coronavrije wereld. Het is fijn om te zien hoe de verlichte gebouwen een kalmerend effect hebben op de mensen, zoals het Vredespaleis in Den Haag”, zegt de president van het Internationaal Gerechtshof, rechter Abdulqawi A. Yusuf.
Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) was het Vredespaleis van 19.00 tot 21.00 uur in het blauw te zien.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.