Vredespaleis

Sigrid Kaag ontvangt Vredesprijs

20-09-2016

Den Haag, 5 september 2016

Sigrid Kaag, de Nederlandse topdiplomate bij de Verenigde Naties, ontvangt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2016. De Carnegie-Stichting, beheerder van het Vredespaleis, kent de onderscheiding toe aan Kaag voor haar verdiensten bij het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten.

Missies

Van oktober 2013 tot september 2014 leidde Sigrid Kaag met succes de gezamenlijke missie van de OPCW en de VN voor de ontmanteling van Syrische chemische wapens. Deze unieke missie in combinatie met Kaag’s leiderschap, toewijding en moed droegen bij aan de vreedzame verwijdering en vernietiging van de door Syrië opgegeven chemische wapens.

Momenteel dient Sigrid Kaag als speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Zij houdt toezicht op het werk van de VN in Libanon en leidt de uitvoering van resolutie 1701 van de Veiligheidsraad. Deze resolutie streeft naar een permanent staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël. Haar veelzijdige inzet bestrijkt de terreinen van conflictpreventie, diplomatie en strategisch leiderschap op humanitaire, ontwikkelings- en veiligheidsvraagstukken.

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag is topdiplomate en heeft een lange staat van dienst binnen de Verenigde Naties. Het bestuur van de Carnegie-stichting looft haar toewijding en persoonlijke aanpak. Volgens voorzitter Bernard Bot brengt zij met haar persoonlijkheid partijen dichter bij elkaar en tot consensus: “Sigrid Kaag denkt niet in problemen, maar brengt partijen in beweging”.

Carnegie Wateler Vredesprijs

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar toegekend door het bestuur van de Carnegie-Stichting aan een persoon of instelling die zich “op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede”. De onderscheiding ontleent zijn naam aan de Nederlandse bankier Johan Wateler die honderd jaar geleden besloot zijn kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een Vredesprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro. In 1931 werd de prijs voor het eerst toegekend. Afgelopen jaren ging de prijs naar VN-diplomaat Lakhdar Brahimi (2014) en naar War Child (2012).

Uitreiking

Sigrid Kaag ontvangt de prijs op 16 november in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis uit handen van de voorzitter van de Carnegie-Stichting. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het testament van Wateler organiseert de Carnegie-Stichting op dezelfde dag samen met het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy een learning event in het Vredespaleis over vredesfilantropie.

————————-

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en accreditatie: Sonja Huijgens, 070 302 28 42 / s.huijgens@carnegie-stichting.nl

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.