Vredespaleis

Kunstwerk van Urban Larsson toegevoegd aan de bestuurskamer

27-06-2019

Volgens de traditie wordt er van de vertrekkende bestuursvoorzitter van de Carnegie-Stichting een portret geschilderd en toegevoegd aan de portretten galerij in de Bestuurskamer. Bernard Bot nam onlangs afscheid als voorzitter van de Carnegie-Stichting en werd vereeuwigd door de van oorsprong Zweedse kunstenaar Urban Larsson (1966).

De kunstenaar maakt kunstwerken in klassieke stijl en schildert landschappen, stillevens en portretten. Zo portretteerde hij verschillende Nederlands politici, het koningspaar en in het buitenland Koningin Silvia van Zweden. De kunstenaar schildert nooit van foto’s maar schildert zijn ‘onderwerp’ tijdens een aantal sessies in zijn studio in Amsterdam: „Tijdens het schilderproces leer je iemand kennen en dan komt zijn karakter tot uitdrukking”.

In de bestuurskamer hangen portretten van de dertien eerdere voorzitters van de Carnegie-Stichting. Het eerste portret van voorzitter Jhr. A.P.C. van Karnebeek werd geschilderd door Antoon van Welie. In recentere jaren schilderden onder andere Marike Bok, Carla Rodenburg en Sierk Schroder portretten van voormalige voorzitters van de Stichting, zoals Max van der Stoel, Mr Hans van den Broek en Mr. Pieter Kooijmans

In het bijzijn van de nieuwe voorzitter Mr. Piet Hein Donner, de overige bestuursleden, algemeen directeur en het personeel van de Carnegie-Stichting werd het portret in de bestuurskamer onthuld.

(Foto’s: N. van Tol)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.