Vredespaleis

Geweest: 100 Jaar Vrede Organiseren, 1918-2018

15-10-2018

100 JAAR VREDE ORGANISEREN, 1918-2018
Interdisciplinaire conferentie ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog

Met de wapenstilstand op 11 november om 11.00 uur komt er een einde aan de vier jaar durende Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog eist miljoenen slachtoffers. Nederland blijft de gehele oorlog neutraal maar dit betekent niet dat de jaren 1914 – 1918 hier ongemerkt voorbij gaan. Het Nederlandse leger is vier jaar lang gemobiliseerd, er komen één miljoen Belgische vluchtelingen naar Nederland en er ontstaat schaarste. Na de wapenstilstand is Europa het er over eens: “Dit nooit meer!”.  Het is belangrijk dat wij blijven herinneren en herdenken.

Op 10 november organiseert Museum Huis Doorn in samenwerking met de Peace Palace Library, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de gemeente Den Haag de conferentie: 100 Jaar vrede organiseren, 1918-2018.

Tijdens deze interdisciplinaire conferentie in het Vredespaleis in Den Haag wordt de Eerste Wereldoorlog in het licht van actuele thema’s besproken. Dr. Frans Timmermans, prof. dr. Beatrice de Graaf, prof. mr. dr. Nico Schrijver en prof. dr. Wim van Meurs geven hun visie op het huidige internationaal recht en het functioneren van supranationale organisaties. Zij kijken daarbij terug op de Eerste Wereldoorlog en de jaren daarna. Prof. dr. ir. Joris Voorhoeve, prof. Randall Lesaffer en prof. dr. Ismee Tames zullen reflecteren op deze lezingen. Daarna worden alle deelnemers in de zaal door dagvoorzitter mr. Jeroen Overbeek uitgenodigd om mee te praten over de aangesneden onderwerpen.

The Concert To End All Wars – Special Edition
Rondom de conferentie worden er een aantal aanvullende activiteiten georganiseerd waarbij de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Zo is er na de conferentie een muzikale herdenking in de vorm van een concert. De Konrad Koselleck Big Band zal samen met het Kamerkoor Monteverdi, Vincent Bijlo en Fay Lovsky op zaterdagavond in het Vredespaleis een concert geven: The Concert To End All Wars – Special Edition. Op zondagmiddag wordt dit concert voor de laatste maal gegeven in de Maartenskerk in Doorn. Voor dit laatste concert zal Ellen ten Damme dit unieke muziekensemble aanvullen.

Museum Huis Doorn treedt toe tot de Canon van Nederland

Op zondagmiddag 11 november zal Museum Huis Doorn toetreden tot de Canon van Nederland voor het tijdvak ‘Eerste Wereldoorlog’. De Canon van Nederland illustreert in vijftig tijdvakken de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Musea uit het Canonnetwerk zetten iconische topstukken in de schijnwerpers die deze tijdvakken illustreren.

De officiële toetreding van Huis Doorn tot het Canonnetwerk wordt ingeleid door een lezing over herdenkingssculpturen van prof. dr. Jan Teeuwisse, directeur Museum Beelden aan Zee en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. De middag wordt muzikaal begeleid door de Konrad Koselleck Big Band.

Het actuele herdenkingsprogramma en aanmelden kan via de website www.eerstewereldoorlog.nu.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.