Vredespaleis

Uit de collectie

18-07-2016

B.J. Blommers, Andrew Carnegie, 1913, Collectie Vredespaleis

B.J. Blommers, Andrew Carnegie, 1913, Collectie Vredespaleis

In een van de vertrekken van het Vredespaleis hangt een portret ten halve lijve van Andrew Carnegie. Het portret werd vervaardigd door de Haagse School schilder Bernard Johannes Blommers (1845-1914).

In 1911 nam een groep bewonderaars het initiatief om een portret van Carnegie aan te bieden aan het Vredespaleis als hulde aan ‘den grooten Amerikaanschen Vredestichter’. Het bestuur van de Carnegie-Stichting stelde wel als eis dat het portret geschilderd moest worden door een kunstenaar van naam. De keuze viel op Bernard Johannes Blommers, een schilder die niet alleen in binnenland maar ook in het buitenland furore gemaakt had. Om het geld voor het portret bijeen te krijgen werd er een ‘crowd funding’ actie gestart, De Carnegie-hulde, waarbij vanuit alle lagen van de bevolking geld bijeengebracht werd om het portret van de filantroop te helpen realiseren.

In 1912 reisde Blommers met zijn echtgenote af naar New York om Carnegie te portretteren. Blommers werd in New York met alle egards ontvangen en Carnegie ontving de schilder zelfs in zijn statige huis nabij het Central Park. Blommers vereeuwigde Carnegie staand bij de schouw in zijn bibliotheek met op de voorgrond, heel toepasselijk, een replica van het vrijheidsbeeld. Op 31 juli 1913, vlak voor de opening van het Vredespaleis, werd het schilderij overhandigd aan het Vredespaleis waar het een prominente plaats zou krijgen.

Over de Haagse School kunstenaar B.J. Blommers is op dit moment een tentoonstelling te zien in het Katwijks Museum (www.katwijksmuseum.nl). In de tentoonstellingscatalogus ‘De zonnige Haagse School’, wordt het portret van Andrew Carnegie uitgebreid besproken.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.