Vredespaleis

Herdenkingsconcert Sobibor

06-01-2015

Sobibor-overlevende Jules Schelvis (94) en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest sloten op 2 maart historische concertreeks af in het Vredespaleis.

Tijdens het concert vertelde Jules Schelvis over de 72 uur lange reis naar het vernietigingskamp Sobibor. Zijn getuigenis werd afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en werd ondersteund door uniek historische beeldmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees meer:

Krantenartikel Trouw 4 maart 2015

Toespraak van Jeroen Vervliet, directeur Bibliotheek Vredespaleis

Achtergrond

Op 1 juni 1943 werd Jules Schelvis, samen met zijn vrouw Rachel en haar familie en 3.000 andere Joden uit Nederland vanuit Westerbork in veewagons getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. Vrijwel iedereen, ook zijn vrouw Rachel, werd onmiddellijk na aankomst vergast. Jules behoorde tot de 81 jonge mannen die werden geselecteerd om elders als ‘Arbeitsjuden’ in Polen en Duitsland te werken. Na de oorlog bleek hij de enige overlevende van zijn transport te zijn.

Jules Schelvis houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar het vernietigingskamp Sobibor en het vertellen van zijn getuigenis. Hiervoor ontving hij o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (2008) en werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 14 oktober 2013 werd hij in Sobibor – 70 jaar na de opstand aldaar – door Polen onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen.

Doorgeven aan de volgende generaties

Met het concert hoopt Jules Schelvis zijn getuigenis ook in Den Haag, de stad waar internationaal recht gesproken wordt, door te geven aan de volgende generaties: “Mijn wens is dat u dit, in begrijpelijke woorden, aan uw kinderen vertelt, zodat ook zij weten wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd. Zij kunnen het straks, als er geen getuigen meer zijn, mogelijk aan hún kinderen doorgeven, en die aan de hen volgende generatie. Als u dat, naar ik hoop, doet dan hebben u en ik met mijn getuigenis aan de nagedachtenis van 34.000 Joden uit Nederland een steentje bijgedragen.”

Allerlaatste uitvoering in concertreeks

Het concert in het Vredespaleis was het laatste concert in een reeks die startte met acht concerten in 2013 en die in 2014 een indrukwekkend vervolg kreeg met een internationale concerttournee met concerten in Amsterdam, Berlijn en Lublin (bij Sobibor). Met name de landelijke uitstraling van het bijzondere concert op 30 juni j.l. in de Westerkerk in Amsterdam heeft in heel Nederland zijn weerslag gevonden. De aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, de ambassadeurs van Polen, Israël en een vertegenwoordiging van de Duitse ambassade en tal van andere hoogwaardigheids-bekleders, werd als een enorme erkenning gezien voor de doelstellingen van de organiserende Stichting Nationale Herdenking Joure: bewustwording van de gruwelijkheden in onze Nederlandse geschiedenis en de lessen die wij daaruit kunnen trekken.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.