Vredespaleis

Terugblik: Anne Orford presenteert de vijfde jaarlijkse Asser lezing 2019

Terugblik: Gerenommeerde rechtsgeleerde professor Anne Orford zal op donderdag 28 november 2019 de vijfde jaarlijkse Asser lezing houden in het Vredespaleis in Den Haag. De lezing van Orford heeft als titel ‘Internationaal recht en de sociale kwestie’. 

Hoe zit het met de sociale kwestie?
Terwijl internationaal recht een centrale rol heeft gespeeld in het creëren van voorwaarden voor de liberale markt op globale schaal, hebben vele internationale advocaten minder aandacht besteed aan de sociale kwestie, waardoor zaken zoals gezondheid en welzijn van de mens, sociale onrust, werkrelaties of migratie worden overgelaten aan economen, criminologen, sociologen of demografen.  

Volgens prof. Orford is de huidige situatie, van mensen die beroofd of verpauperd zijn door economische liberalisering en de huidige uitputting van redmiddelen, een onontkoombare barrières geworden voor de voortzetting van ‘wereldhandel als gewoonlijk’. 

In haar lezing stelt prof. Orford de sociale kwestie aan de orde van het internationaal recht. Hoe kunnen internationaal economische wetgeving en arbitrage opnieuw verankerd zijn geraakt met politieke processen? En hoe kunnen fundamentele politieke kwesties over eigendom, veiligheid, overleving en vrijheid zijn teruggekeerd naar democratisch bestuur? 

Over de spreker
Anne Orford is een, door Redmond Barry, onderscheiden professor, voorzitter van internationaal recht bij Michael D. Kirby en een Australian Laureate Fellow op de Melbourne Law School, waar zij het Laureate Program in internationaal recht bestuurt. Anne Orford is ook een verkozen Fellow of the Academy of Social Sciences in Australië. Zij heeft gastposities gehad op de Lund Universiteit, Sorbonne universiteit Paris 1 (Panthéon-Sorbonne), de universiteit van Göteborg, NYU School of Law en Harvard School. 

Haar werk combineert de studie van het verleden en internationaal recht met een koppeling aan centrale debatten omtrent de sociale kwestie, geschiedenis, economie en filosofie. Orford streeft ernaar de veranderende natuur en functie van internationaal recht te omvatten en diens relatie met sociale, politieke en economische transformatie.

Eerder dit jaar heeft prof. Orford gereageerd op een lezing gegeven door prof. Martti Koskenniemi, de Grotius lezing van de ASIL-conference, waar ze sturing gaf aan internationaal recht in een tijdperk van mondialisering en multilateralisme. Bekijk de video hier.

Lezing van afgelopen jaar
In 2018 gaf prof. Martti Koskenniemi de vierde jaarlijkse Asser lezing met als onderwerp ‘International Law and the Far Right: Reflections on Law and Cynicism. Prof. Koskenniemi beet het spits af in een energiek debat gedurende interviews over culturele backlash van globalisering en multilateralisme voor OpinioJuris and NRC Handelsblad. Bekijk hieronder een korte samenvatting van zijn argumenten tijdens de vierde jaarlijkse Asser lezing. 

Over de jaarlijkse T.M.C. Asser lezing
Elk jaar nodigt het Asser Instituut een befaamde internationaal jurist en bijzonder intellectueel publiek uit om de jaarlijkse lezing te geven. Zij worden opgeroepen om inspiratie te halen uit de visie van de Nederlandse jurist Tobias Asser en om te onderzoeken – zoals Tobias Asser in zijn tijd deed (1833-1913) hoe te reageren op ‘de sociale voorwaarden’, met name in de 21e eeuw. De eerste jaarlijkse Asser lezing werd georganiseerd om het 50-jarig bestaan van het Asser Instituut te kenmerken. Vorige sprekers van de jaarlijkse lezing zijn Prof. Martti Koskenniemi, Prof. Saskia SassenProf. Onora O’Neill and Prof. Joseph Weiler. 

Inschrijvingen zijn nu open en u kunt zich hier aanmelden.

  

Bron: Asser Institute 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.