Vredespaleis

Carnegie Stichting

De Carnegie Stichting is de eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, waarin het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht zijn gehuisvest. Deze gerenommeerde instellingen worden ondersteund door de Bibliotheek van het Vredespaleis.

Daarnaast zet de Carnegie Stichting zich ervoor in dat vraagstukken van oorlog en vrede, mensenrechten, internationaal recht en internationale samenwerking vanuit het Vredespaleis worden bevorderd. Daartoe faciliteert de stichting dialogen en events. Tevens reikt het bestuur om het jaar de Carnegie Wateler Vredesprijs uit aan inspirerende voorvecht(st)ers van de vrede. Voorts beheert de stichting het monumentaal cultureel erfgoed van het Vredespaleis dat het European Heritage Label draagt, en verzorgt de Carnegie Stichting vanuit het Bezoekerscentrum publiekseducatie over ‘Vrede door Recht’ en ‘Vrede door Cultuur’.

De Carnegie Stichting (1903) is vernoemd naar Andrew Carnegie (1835-1919), een Schots-Amerikaanse filantroop die de bouw van het Vredespaleis financierde. In zijn testament heeft hij vastgelegd dat het Vredespaleis tot in de eeuwigheid als een wereldwijde ‘Temple of Peace’ moet dienen.

Missie
Het Vredespaleis is als zetel van het Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbitrage en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht een wereldwijd bekend monument voor het streven naar vrede door vestiging van een internationale rechtsorde en beslechting van conflicten tussen staten door arbitrage en rechtspraak. Daarmee is het Vredespaleis tevens beeldmerk voor Den Haag als stad van Vrede en Recht.

Visie
De Carnegie Stichting, als eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, is dienstbaar aan de instandhouding en het onderhoud van de functie van het Vredespaleis als icoon en beeldmerk door beheer en onderhoud van terrein en gebouwen, het huisvesten en faciliteren van de beide Hoven en van de Bibliotheek en de Haagsche Academie, het bevorderen van bekendheid met het Vredespaleis en de werkzaamheden van de daar gevestigde instellingen en door het ter beschikking stellen van de beschikbare ruimte voor activiteiten en evenementen die aansluiten bij de functie van het gebouw en geen afbreuk doen aan de daar gevestigde instellingen.

 


Het werk van de Carnegie Stichting wordt mede mogelijk gemaakt door financiële subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.