Vredespaleis

Brahimi ontvangt Vredesprijs

09-10-2014

PERSBERICHT

Brahimi ontvangt Vredesprijs

Den Haag, 9 oktober 2014
Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, conflictbemiddelaar en VN-diplomaat Lakhdar Brahimi ontvangt op 27 november in het Vredespaleis de Carnegie Wateler Vredesprijs 2014. De Carnegie-Stichting kent de onderscheiding aan Brahimi toe voor zijn veelvuldige inspanningen als internationaal mediator, en daaraan gekoppeld zijn expertise in vredeshandhaving en wederopbouw in conflictgebieden.

Lakhdar Brahimi
Brahimi (1934) was speciaal afgevaardigde voor de Verenigde Naties in onder meer Afghanistan en Irak. Tot mei 2014 werkte Brahimi als vredesgezant van de VN voor Syrië. Hij maakt deel uit van de The Elders, een denktank van voormalige staatshoofden die zich inzetten voor de wereldvrede. Brahimi heeft zich gedurende zijn gehele carrière maar ook in zijn persoonlijk leven altijd sterk gemaakt voor het bestrijden van armoede en onrecht en het bewerkstelligen van vrede.

Carnegie Wateler Vredesprijs
De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich „op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede.” De onderscheiding wordt uitgereikt in het Vredespaleis (gefinancierd door filantroop Andrew Carnegie) en ontleent zijn naam aan de Nederlandse bankier Johan Wateler die in 1928 een omvangrijk legaat achterliet ter financiering van deze vredesprijs.In 1931 werd de prijs voor het eerst toegekend. Eerder ontving onder meer de Nederlandse organisatie War Child de prijs (2012).

Uitreiking
LakhdarBrahimi ontvangt de prijs in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis uit handen van de voorzitter van de Carnegie-Stichting, Dr. Bernard Bot. De prijs bestaat uit een fraaie oorkonde en een geldbedrag van 35.000 euro.

Noot voor de redactie:
1. Meer informatie en aanmelden Jacobine Wieringa, 070-3022867 / j.wieringa@carnegie-stichting.nl

2. Dr. Lakhdar Brahimi houdt op dezelfde dag (ochtend van 27 november) een toespraak tijdens de Europees-Arabische Dialoog georganiseerd door de Lutfia Rabbani Foundation in de Academiezaal van het Vredespaleis. Aanmelden voor dit evenement:L. Rabbani Foundation, Joumana El Zein Khoury- Director, 0031/703658841

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.