Vredespaleis

Colombia als een pionier in het ontwikkelen van een nationaal actieplan voor jeugd, vrede en veiligheid

Door Leonardo Párraga: jeugdambassadeur van het Vredespaleis

Tussen 4 en 6 maart was Helsinki de gastheer van het eerste internationale symposium over participatie van jongeren in vredesprocessen, onder begeleiding van de VN en de Finse regering, met de steun van de regeringen van Colombia en Qatar. “Laten we genoeg zeggen over de misvatting die de vaardigheden van jonge mensen bij het bouwen en ondersteunen van vrede heeft ondergewaardeerd en verkeerd begrepen”, aldus Jayathma Wickramanayake, de gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de jeugd, in haar openingstoespraak op de conferentie. Het evenement brengt honderd experts, bemiddelaars, onderzoekers en opiniemakers samen; de conferentie is een gelegenheid om ervaringen met bemiddeling te delen en biedt ruimte voor reflectie over “nieuwe manieren om de participatie van jongeren aan vredesprocessen te bevorderen”.

De helft van de aanwezigen zijn jonge mensen met ervaring uit de eerste hand van vredesprocessen en vredesopbouw in conflictgebieden. “Jongeren onder de 30 jaar zijn goed voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Naar schatting leven 600 miljoen jongeren in fragiele en door conflicten getroffen staten “, leggen de organisatoren uit. Resolutie 2250 (2015) van de VN-Veiligheidsraad over jeugd, vrede en veiligheid is de eerste resolutie ooit die de positieve rol erkent die jongeren spelen bij het handhaven en bevorderen van vrede en veiligheid. In 2018 drong een nieuwe resolutie (2419) aan op de inclusieve vertegenwoordiging van jongeren in vredesprocessen.

International Symposium on Young People in Peace Processes

International Symposium on Young People in Peace Processes

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, noemde hoe “insluiting de naam is van het spel”, daarbij verwijzend naar het belang van jonge mensen die actief deelnemen aan vredesprocessen. De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini noemde ook hoe Finland als eerste land een actieplan voor resolutie 2250 uitvoerde, waarmee de jongeren een routekaart kregen om de vrede in het land op te bouwen.

Jeugdambassadeur Vredespaleis, Leonardo Párraga

Leonardo Párraga, de jeugdspreker uit Colombia, die de BogotArt Foundation en het Vredespaleis vertegenwoordigt, noemde: “Jongeren zijn bruggen. We spelen een sleutelrol bij het verbinden van lokale actoren en maatschappelijke organisaties, met besluitvormende actoren die een plekje in de zaal hebben, en die dus sleutelactoren zijn voor een zinvol en duurzaam vredesproces “. Hij noemde ook enkele van de uitdagingen waarmee de jeugd geconfronteerd wordt in vredesprocessen. “De grootste uitdaging die we hebben, is dat we nog steeds de ontbrekende vrede zijn; wij, de jeugd, moeten nog zinvol worden opgenomen. Ook in de Colombiaanse context gaat de ontbrekende vrede over de sociale leiders die dagelijks worden vermoord en niet langer kunnen bijdragen aan het opbouwen van vrede op hun grondgebied. De ontbrekende vrede is dat de huidige regering geen budget toewijst om het vredesakkoord uit te voeren als onderdeel van het nationale ontwikkelingsplan “.

In een gesprek met de Colombiaanse vertegenwoordigers (Laura Henao van CINEP en Leonardo Párraga van de BogotArt Foundation), gaf de heer Holmes zijn “volledige inzet” voor het opstellen van een nationaal actieplan (NAP) over de resoluties 2250 en 2419 in Colombia, waardoor het land werd veranderd bij een van de pioniers in het gebied. Om dit plan te ondersteunen, werd een alliantie gesloten tussen de Colombiaanse jongerenvertegenwoordigers en de Finse jongerenvertegenwoordigster van 2019 bij de VN (Jenni Sundqvist), om kennis over te dragen uit de ervaring van Finland om een ​​NAP voor resolutie 2250 te creëren.

María Fernanda Espinosa Garcés, voorzitter van de 73e zitting van de Algemene Vergadering van de VN

María Fernanda Espinosa Garcés, voorzitter van de 73e zitting van de Algemene Vergadering van de VN, juichte het toezeggen van de Colombiaanse regering om een ​​actieplan voor de resoluties voor jeugd, vrede en veiligheid te maken toe. Zij benadrukte hoe “de verschillende lidstaten dit voorbeeld en leiderschap zouden moeten volgen en nationale actieplannen moeten opstellen die alle mogelijkheden en bijdragen die jongeren aan hun samenlevingen kunnen leveren katalyseren. “Deze belofte zal worden gevolgd in het 2019 Young Peace Builders Forum, een internationaal door jongeren geleid evenement dat zal plaatsvinden gehouden in Bogotá, Colombia, in juli 2019.

Daarnaast heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, de heer Sultan bin Saad Al-Muraikhi, toegezegd om het tweede internationale forum in 2020 te hosten. Dit is volgens hem nadrukkelijk nodig om verantwoording af te leggen voor de toezeggingen die tijdens de eerste editie zijn gedaan en om te zien hoeveel vooruitgang we hebben geboekt om de jeugd zinvol op te nemen in vredesprocessen.

Deelnemers International Symposium on Young People in Peace Processes

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.