Vredespaleis

Beeld van Aletta Jacobs

23-04-2015

Aletta Jacobs werd op zaterdag 25 april geëerd met de plaatsing van een bronzen buste in het Vredespaleis. Het borstbeeld, gemaakt door Lia Krol, is een geschenk van de Nederlandse afdeling WILPF aan de Carnegie stichting en iedereen die zich wijdt aan vrede, gelijkheid en rechtvaardigheid.

Het 100-jarig bestaan van WILPF, de Women’s International League for Peace and Freedom, is het uitgelezen moment om Aletta Jacobs feestelijk te eren als Vrouw van de Vrede. In Nederland is Aletta wijd en zijd bekend als de eerste vrouw die aan een universiteit ging studeren en later om haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. Wat minder bekend is: In 1915, organiseerde Aletta Jacobs in de Haagse Dierentuin het Internationale Vrouwen Congres, waaruit WILPF later is voortgekomen. Ruim 1300 vrouwen reisden vanuit vele landen – zij doorkruisten oorlogsgebieden – om in Den Haag bijeen te komen en oplossingen voor beëindiging van de alomvattende oorlog te formuleren.

Het beeld van Aletta Jacobs werd onthuld door WILPF erelid Edith Ballantyne in aanwezigheid van Wethouder Ingrid van Engelshoven en voorzitter van de Carnegie-Stichting Bernard Bot. Biografe Mineke Bosch sprak tijdens de bijeenkomst mooie woorden uit over Aletta Jacobs’ inspanningen als vredesactivist. Lees de toespraak van Mineke Bosch hier.

Na afloop van de bijeenkomst verzamelden vele vrouwen zich buiten de hekken van het Vredespaleis waar een erehaag werd gevormd voor alle sterke vrouwen die zich ingezet hebben voor de vrede.

WILPF viert van 27 t/m 29 april 2015 in het World Forum te Den Haag haar 100-jarig bestaan vieren met een internationale publieksconferentie, zie www.womenstopwar.org

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.